Green Jade Republic

Assalamu’alaykum,

beberapa hari lepas, saya dan isteri telah pergi ke salah satu kedai (warung) di Taman Universiti, Skudai. Dan kedai ini bernama Green Jade Republic.

sebelum ini, pernah juga pergi, tapi untuk minum petang, dan ketika itu disajikan dengan Air Batu Campur (ABC), yang enak juga.

tapi kali ini, saya pergi pada waktu tengahari, asalnya ingin menjamu makanan apa yang ada di kawasan itu, akan tetapi ternampak kedai ini telah dibuka, dan kelihatan ramai orang sedang makan di situ.

dan saya telah mencuba mee kari, dan ianya dirasakan enak. walaupun sedikit pedas, akan tetapi secara keseluruhannya boleh dikatakan enak.

insyaALLAH sekiranya diberikan peluang, saya akan mencuba pula hidangan yang lain, seperti mee rebus, nasi ayam dan lain2 lagi

sehingga bertemu lagi~

Percubaan implementasi Active Learning

Assalamu’alaykum,

semalam cuba mempraktikkan apa yang dibelajar dalam kursus SPPT selama 3 minggu pada bulan Ogos yang lalu. Percubaan untuk melaksanakan active learning (pembelajaran aktif) dan juga blended learning (pembelajaran campuran).

Kaedah ini menggabungkan teknik pembelajaran, dan tidak hanya bergantung kepada syarahan semata-mata. pelajar dilibatkan bersama dalam pengajaran, di mana pelajar akan sentiasa berbincang solusi bagi setiap persoalan yang timbul. terdapat banyak teknik yang boleh dilakukan.

kali ini kaedah think-pair-share dan juga mind map dilaksanakan. selain menggunakan kahoot untuk integrasikan dengan teknologi terkini dalam pembelajaran.

diharapkan pelajar dapat lebih manfaat dari kaedah pembelajaran seperti ini di masa akan datang.

Program Geospatial dan Kartografi Marine Cat B

Assalamu’alaykum,

selepas selesai berkursus SPPT 2017 bersama rakan2, minggu lepas telah ditugaskan untuk mengajar satu modul dalam program Geospatial dan Kartografi Marin Cat B. Program ini adalah dengan kerjasama TLDM, Geospatial Imaging & Information RG, Photo Laser Grammetry, FGHT, dan diakui oleh FIG, IHO dan ICA.

ianya bertujuan untuk melahirkan tenaga mahir dalam bidang kartografi dan Geospatial bagi marin di peringkat antarabangsa.

diharapkan peserta yang hadir mendapat ilmu dan pengetahuan secukupnya bagi membantu mereka di masa akan datang.

 

regard

Samsung Galaxy Note 8 Features

Assalamu’alaykum,

last post saya bercerita tentang pelancaran Samsung Galaxy Note 8, kali ini saya akan bercerita features terbaru dan menarik berkenaan Galaxy Note 8 ini.

  1. dual kamera: kali ini Galaxy Note 8 mempunyai dua kamera, satu utk pandangan biasa, dan satu lagi adalah kamera telefoto. fungsinya seakan sama dengan fungsi dual kamera pada iPhone 7, akan tetapi diperkasakan dengan fungsi image stabilization pada kamera telefoto tersebut. ini akan memberikan gambar yang lebih baik, dan bokeh/blurry pada gambar yang telah diambil boleh diadjust semula
  2. S-Pen yang ditambah baik. kali ini, S-Pen bila ditarik keluar daripada “lohong”nya, akan keluar terus senarai fungsi bagi S-Pen. malah paparan ini lebih interaktif berbanding Galaxy Note 7
  3. Split Screen yang bagus. kali ini, split screen atau dual screen yang ada pada Galaxy Note 8, lebih baik, dengan saiz yang lebih baik, dan boleh diubah.

ok, itu sahaja fungsi terbaru daripada Galaxy Note 8. lain2 fungsi kebanyakannya telah dilancarkan pada Galaxy S8 yang lepas. screen lebih besar sikit, kali ini saiz 6.3 inci, tapi saiznya masih kecil.

regard

Samsung Galaxy Note 8 dilancarkan

Assalamu’alaykum,

hari ini adalah hari pelancaran handphone Samsung Galaxy Note 8, salah satu benchmark bagi handphone berkuasa tinggi, dengan fungsi yang paling terkini, dan menjadi igauan kebanyakan pengguna handphone Android, terutamanya dengan penggunaan S-Pen.

salah seorang pengulas youtube yang saya suka ikuti adalah MKBHD, dan ulasan impresi pertamanya boleh diikuti di link berikut:

SPPT 2017 – Tamat sudah

Assalamu’alaykum,

alhamdulillah, selesai sudah kursus SPPT 2017 sepanjang tiga minggu (yang sangat lama). namun kenangan bersama rakan2 dari pelbagai bidang masih lagi ditagih.

jadi pagi ini, kami membuat mini reunion, hopefully to gain momentum di masa akan datang.

Hopefully boleh lagi berjumpa rakan2 SPPT ini, selepas bersama-sama selama 3 minggu.

 

regard

SPPT 2017 – pembelajaran eLearning

Assalamu’alaykum dan salam sejahtera,

Hari ni, modul SPPT yang diajar adalah berkaitan penggunaan eLearning (UTM) dalam proses pengajaran dan pembelajaran. Terdapat pelbagai fungsi yang boleh digunakan dalam eLearning. Ianya penting bagi meningkatkan penggunaan teknologi yang bersesuaian dalam pengajaran dan pembelajaran, terutamanya dalam zaman “student-centered”, dan bukan lagi pada zaman “teacher’s centered”

 

regard

SPPT 2017 – Assignment

Assalamu’alaykum,

Selain mendalami ilmu berkaitan pengajaran dan pembelajaran, kursus SPPT juga memerlukan setiap pesertanya untuk menghantar tugasan yang telah ditetapkan. Salah satu tugasan yang perlu dihantar adalah melalui website turnitin. website Turnitin ini merupakan salam satu kaedah yang digunakan bagi mengenalpasti plagiarism atau pendek kata keaslian bagi penulisan kita.

markah yang diterima bagi tugasan biasanya perlu kurang dari 20%. bagi tugasan yang dihantar untuk SPPT kali ini, peratusnya hanya 6%, dan ianya dikira baik.